Košík0
Způsoby doručení
Přepravce105 Kč
Doprava zdarma od 3 000 Kč

Třídění odpadu: Chce to sorter!

Bez odpadkového koše se žádná kuchyň neobejde. Ale v dnešní době, kdy se stále více propaguje ekologie a třídění odpadu, je lepší si pořídit sorter. Jaké jsou k dostání?


Bez odpadkového koše se žádná kuchyň neobejde. Ale v dnešní době, kdy se stále více propaguje ekologie a třídění odpadu, je lepší si pořídit sorter. Jaké jsou k dostání? A který nejlépe vyhoví vašim požadavkům? Poradíme Vám.

Co je sorter?Franke sorter
Moderní odpadkový koš, sestávající z několika oddělených nádob, ukrytý v kuchyňské skříňce. Umělohmotné nádoby jsou kryty policí či poklopem, s nimiž můžete třídit odpad už přímo v kuchyni. Výhodou je, že se montují přímo na vnitřní stranu dvířek skříňky nebo na výsuvný systém, tudíž se sorter otevírá současně se skříňkou.

Jaké lze pořídit sortery?
Nejjednodušší variantou je sorter se dvěma oddělenými nádobami. Ty bývají řazeny vedle sebe (na dvířkách zevnitř) nebo za sebou (výsuvný systém ze skříňky), to záleží na druhu montáže a otevírání. Účelnější však jsou sortery s třemi nádobami, často vestavné přímo v pořizované kuchyňské lince, ale lze je zakoupit i samostatně a namontovat později.

Sorter je již vždy instalován na plně výsuvném systému nebo podobném mechanismu, který vytažením dvířek skříňky vyjede dopředu. V nabídce sorterů se počítá i s rohovými skříňkami, do nichž lze pořídit otočný mechanismus na instalaci jednotlivých nádob, nebo přímo otočné sortery.

Výhody sorterů v kuchyni
U vestavných sorterů bývá další vybavení jako úchyty na gumové rukavice, sáčky do odpadních nádob nebo na mycí prostředky. Sortery jsou velmi stabilní a pevné, mají praktické otevírání a také bývají nadmíru prostorné. Nemálo podstatná je skutečnost, že sorter je i s odpadem pěkně schován a „uklizen“. Samostatně stojící koš není příliš estetickou záležitostí a tím, že v kuchyni vzniká nejvíce odpadu z celé domácnosti, je nutno ho často třídit a likvidovat. Tady může být právě sorter neocenitelným pomocníkem.

A co cena?
Pořízení sorteru je sice mírně finančně náročnější než u klasických košů, ale za ten komfort to stojí. Ekologické chování a třídění odpadu přímo ve vaší kuchyni je se sorterem mnohem jednodušší a dává i dobrý pocit. Pokud má sorter více nádob a kromě těch velkých i menší na sklo a plech, nabízí se s ním ještě širší možnosti třídění odpadu.

Tyhle sortery doporučujeme!
Sortery už nabízí mnoho výrobců kuchyní a kuchyňských studií přímo v instalovaných v linkách. Ale na trhu je najdete i samostatně. Nás zaujaly čtyři typy:

Franke Solo 60 sorter - nový sorter Franke Solo s objemem 40 litrů pro skříňky od 600 mm. Ve víku zabudován aktivní uhlíkový filtr, který pohlcuje nepříjemné pachy. Upínací rám zajišťuje pevné uchycení sáčků, jejich snadnou výměnu a maximální využití objemu.

Franke Cube 40 nerez sorter - ruční výsuv - sorter řady Cube pro skříňky od 400 mm v nerezovém provedení, dvoudruhové třídění odpadků. Ruční výsuv, objem košů: 2 x 14 l. Minimální montážní prostor: 335 x 401 x 347 mm.

Franke Cube 40 sorter - automatický výsuv - sorter řady Cube pro skříňky od 400 mm, dvoudruhové třídění odpadků. Automatický výsuv, barva černá, objem košů: 2 x 14 l. Minimální montážní prostor: 335 x 407 x 348 mm.

Franke Mobile Bin - volně stojící sorter s dvěma koši, není určen pro vestavbu. Stabilní, s odkládací plochou a pojezdem s kolečky - průměr 5 cm. Objem: 2 x 22 litrů. Materiál: rám a madlo - nerez, vnitřní díly a víko - plast.