Košík0
Způsoby doručení
Přepravce105 Kč
Doprava zdarma od 3 000 Kč

Koupelnové doplňky

U zařizovacích koupelnových doplňků musíme důkladně zvážit účel použití, konstrukční řešení, vhodnost použitého materiálu a pochopitelně i vzhled.


U zařizovacích koupelnových doplňků musíme důkladně zvážit účel použití, konstrukční řešení, vhodnost použitého materiálu a pochopitelně i vzhled. V koupelně a na toaletě najdou své místo doplňky nejrůznějšího použití, například poličky, držáky na zubní kartáčky, držáky na mýdlo, poutka na ručník, kruhové a tyčové držáky ručníků. Na toaletě se uplatní kromě držáku toaletního papíru a záchodové štětky odpadkový koš a nosič plastových nebo papírových sáčků, které jednoduše řeší problém likvidace hygienických vložek. Vybrané typy doplňků jsou přímo určeny pro vybavení toalet. Je totiž důležité i takové intimní prostředí, jakým toaleta bezesporu je, co nejvíce zpříjemnit. Má to nemalý vliv na kulturu prostředí a úroveň hygieny. Vybavení toalety a koupelny vypovídá mnohé o naší kulturnosti.

Nebojte se materiálů

Koupelnové doplňky jsou zpravidla vyrobeny z nejrůznějších materiálů, přičemž velká většina výrobců se v bohatém sortimentu odvažuje kombinovat zdánlivě nemožné. Plast je patrně nejrozšířenějším materiálem, ze kterého jsou koupelnové doplňky vyráběny. Plastové výrobky zpravidla patří mezi lacinější produkty, ale v ceně se odráží kratší životnost a někdy také problém dlouhodobě přijatelného vzhledu, protože povrch se snadno poškrábe nebo jinak znehodnotí. Pokud je na plast nastříkaná barva, stává se, že během několika měsíců či let barva popraská a oloupe se. Až na výjimky tedy plastové doplňky patří do spotřebitelského zboží, které je třeba čas od času vyměnit. 

Nejčastěji používaným materiálem pro výrobu doplňků jsou proto nerezové oceli nebo běžné kovy s povrchovou vrstvou chromu, niklu, zlata či stříbra. V agresivním prostředí koupelny je kvalitní povrchová úprava velice důležitá. Technologie výroby umožňuje dosáhnout elegance a velice poutavého designu, což dovoluje použít tyto zařizovací předměty ve standardním i exkluzivním prostředí. Vyrábějí se ve střední a vyšší cenové kategorii. Mají nejdelší záruční dobu a spolehlivou životnost. Slitiny barevných kovů jsou diskutabilní, složení použitých materiálů nebývá většinou u výrobku specifikované, proto i záruční doba a životnost těchto výrobků se různí. Pro své vlastnosti ale nejsou typickým materiálem používaným k výrobě koupelnových prvků. Výjimku tvoří mosaz. Kvalitní povrchová úprava je u všech kovových součástí nutností, minimální narušení celistvosti povrchu znamená velice rychlý konec životnosti výrobku v důsledku koroze kovu.

Barvy musí ladit

Nejběžnější povrchovou úpravou u kovových či mosazných doplňků je chrom, kombinace chrom - zlato, bílá - chrom, bílá - zlato, zlato, prášková barva různých barevných odstínů, nikl či tzv. samet. Povrchová úprava musí být zdravotně nezávadná a barevně stálá. Dokonalost vzhledu má zajistit souvislý a rovnoměrný nátěr na všech plochách včetně hran. Rovnoměrnost lesku musí být bez hrubých vzhledových závad. Na vnějších plochách nesmí být mechanické nečistoty ani nerovnosti povrchu. Výběr typu povrchové úpravy, popřípadě barevného odstínu, neponechávejte náhodě ani emocím. Pamatujte na celkové barevné ladění koupelny. Doporučujeme mít koupelnové doplňky ve stejné barevné kombinaci a odstínu, jako jsou instalované vodovodní baterie.

Zajímavým designem a praktickou variabilitou použití se může pochlubit drátěný program. Příznivá cena a různorodost tvarů a použití jej činí zajímavým, avšak je dobré se také informovat na materiál, z jakého jsou jednotlivé prvky vyrobeny. Platí tu stejná pravidla jako u kovových koupelnových doplňků. Doplňky drátěného programu spadají do středně náročné cenové kategorie. Někdy jsou prvky drátěného programu vybaveny gumovými nebo plastovými přísavkami pro nalepení na obklad, zrcadlo či jinou hladkou plochu. Toto řešení je velmi dobré v případě častých změn polohy prvků, na druhou stranu bývá životnost přísavek omezená, protože záleží na schopnosti dlouhodobé elasticity materiálu. Stárnutím povrchu, jeho popraskáním anebo přílišným ztuhnutím ztrácí přísavka svůj „přísavný" efekt a prvek programu je třeba upevnit jiným způsobem nebo nahradit staré přísavky novými.

Pozor na praktičnost

Mezi velmi kvalitní, ale křehké koupelnové doplňky patří také výrobky z keramiky. Jejich krása je především v přírodním materiálu, nabízí množství barevných a tvarových kombinací. Opravdu kvalitní keramické koupelnové doplňky se vyrábí ručně a tudíž je každý kousek vlastním originálem.
Skleněné a keramické doplňky jsou další vyhledávanou skupinou výrobků. Jejich použití je třeba zvažovat zejména kvůli své vysoké zranitelnosti. Skla a keramiky se proto pokusíme vyvarovat zejména v domácnostech se staršími osobami s horšími motorickými funkcemi nebo s dětmi, kde je riziko zranění od střepu daleko vyšší než u dospělých. Dospělí při manipulaci se skleničkou či hrníčkem přece jen dávají trošku větší pozor. Sklo je však jako materiál vděčné - ať již lisované, broušené, leptané, průzračné, matné či zabarvené - vždy je dobře použitelné, záleží jen na vkusu a charakteru koupelny.